mail@botanikus.rs
Naručite poziv
U čemu je tajna izbora eteričnog ulja?

U čemu je tajna izbora eteričnog ulja?

Eterična ulja su koncentrovane mirisne isparive supstance. Stvaraju se u biljkama i zahvaljujući njima biljke imaju svoj jedinstven miris.

Važno je izabrati ulje koje će biti prijatno i odgovarajuće. Odabir pravog eteričnog ulja zavisi od individualne osetljivosti.

Izbor eteričnog ulja

Početak izbora eteričnog ulja je upoznavanje sa njegovim mirisom. Pošto aroma svakog eteričnog ulja ima različito vreme delovanja i dužinu isparavanja, preporučuje se da 1-2 kapi nanesete na maramicu ili u aromatizator (aromalampu) i provedete određeno vreme uz odabranu aromu (20-25min). Ako dođe do neprijatnih reakcija, odabrano eterično ulje zameniti drugim sličnih svojstava.

Ispitati pojavu alergije na ulje

Jednu kap odabranog eteričnog ulja razblaženog u kremi nanesite na manji deo kože (ne više od 5cm). Preporučuje se da nanesete na skrivene delove tela – unutrašnja površina podlaktice, lakat, zglob, samo ne na lice. Preporučeno vreme provere nastanka alergijske reakcije je dva dana.

Počnite da koristite određeno eterično ulje u malim dozama, poželjno sa koncentracijom od 1% . To znači da treba staviti jednu kap na 5ml baze (emulgator, rastvarač, baza nafte).

Kao emulgator eteričnog ulja može biti med, kajmak, pavlaka, masti mleka ili jogurta, so, alkohol, sapun.

U sastav eteričnog ulja može ući ulje avokada, slatkog badema, breskve ili koštice kajsije, ulje nevena, kokosovo ulje, ulje od semenki grožđa, jojobe, susama, lešnika, pšenice, pšenične klice...

Возврат к списку