mail@botanikus.rs
Naručite poziv
Koža bira nežnost koju pruža prirodni sapun

Koža bira nežnost koju pruža prirodni sapun

Kada su jednog petogodišnjeg dečaka pitali zbog čega je sapun važan, rekao je: “Da bi se svi mikrobi okliznuli i pali.” I bio je potpuno u pravu!

Kvalitetan sapun, bilo da je u čvrstom ili tečnom stanju, sadrži materije koje u kombinaciji sa vodom uklanja bakterije i viruse sa kože tela i ruku.  

Koliko često treba prati ruke?

Kao što znate, obavezno je ruke prati sapunom i vodom kada su prljave, pre jela, nakon korišćenja toaleta, nakon putovanja javnim prevozom i posle svake aktivnosti prilikom koje dolazimo u dodir sa sa predmetima sa velikom količinom bakterija.

Neka istraživanja dolazala su da se na ekranima mobilnih uređaja nalazi 18 puta više bakterija nego na ručici vodokotlića. Ovo je i razumljivo, jer smo pored telefona tokom dana u kontaktu sa novcem, kvakama i tastaturama koje sa sobom nose mnogo virusa i bakterija.

Da li to znači da ruke treba prati svakih 20 do 30 minuta?

Kozmetičari kažu da često pranje ruku sapunima sa antibakterijskim agensima isušuje kožu i izaziva pucanje. Bakterije onda kroz sitne pukotine prodiru u kožu i izazivaju virusne infekcije i kožna oboljenja koja utiču na celo telo.

Oblik sapuna sličan današnjem (u tečnom ili čvrstom stanju) pojavio se u 18. veku. Pre toga su ljudi za održavanje higijene koristili pepeo nekih biljaka i vodu, fini pesak, koren biljaka ili neko voće.

Sada sapune možemo podeliti na sintetičke i prirodne. Sintetički sapun odlično miriše, ima dug rok trajanja i dobro čisti kožu, ali sadrži supstance iz naftnih derivata, sulfate i kiseline koji su veliki zagađivači vode. Naravno, ove supstance ne prijaju i koži.

U osnovi prirodnih sapuna su kompleksi biljnih ulja koji su odlični za kožu i prirodu, ali jedini problem je što imaju ograničeni rok trajanja i zahtevaju posebno skladištenje.

Ekstrakti biljaka i eteričnih ulja neguju i hidriraju kožu i nema rizika da će virusi ući u telo kroz pukotine izazvane hemijskim sredstvima.

Zbog toga su prirodni sapuni poslednjih godina sve popularniji i traženiji.

Botanikus sapuni na bazi eteričnih ulja podstiču prirodnu regeneraciju ćelija kože, a neki od njih sadrže zrna kafe ili biljaka za poseban užitak i piling.

U osnovi svakog prirodnog sapuna je baza koja se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

Ko želi da se oproba u pravljenju sapuna, može je nabaviti i po želji dodati sastojke u skladu sa tipom kože i omiljenim mirisima.

Pre nego što odlučite da sami napravite sapun, predlažemo da pogledate izbor Botanikus prirodnih sapuna. Izaberite kombinacije koje vam se dopadaju i kada primetite sve prednosti prirodnih sastojaka, pravljenje domaćih sapuna postaće uživanje i omiljeni hobi.

Возврат к списку