mail@botanikus.rs
Naručite poziv
Prolećni dani mogu biti bolji - eterična ulja protiv sezonskih alergija

Prolećni dani mogu biti bolji - eterična ulja protiv sezonskih alergija

Mnogima su poznati neprijatni simptomi sezonskih alergija: zapušen nos, curenje nosa, kijanje, otečenost, suzenje očiju, glavobolja.
Tokom cvetanja nekih biljaka, polen stvara alergene koji negativno deluju na imuni sistem pojedinih osoba.

Jedna od najvažnijih karakteristika eteričnih ulja je njihova sposobnost da smanje osetljivost organizma na spoljašnje uticaje i ublaže pad imuniteta.
Eterična ulja stimulišu detoksikaciju, borbu protiv infekcija i bakterija, parazite i štetne mikroorganizme u telu.

Do sada su se u sprečavanju i ublažavanju posledica sezonskih alergija efikasno pokazala sledeća eterična ulja:

Nana / Nana livadska
Jaka aroma svežeg hladnog mentola glavni je sastojak eteričnog ulja nane, tako da odmah čisti nazalne kanale i olakšava disanje.
Eterično ulje nane utiče na opuštanje mišića i ublažava nosne upale, što omogućava telu da se oslobodi sluzi i alergena, a pre svega polena.
Ulje nane preporučuje se za osvežavanje prostorija, za inhalaciju i ublažavanje otežanog disanja.

Eukaliptus
Eterično ulje eukaliptusa bogato je sastojcima koji deluju kao analgetici i imaju antiinflamatorno dejstvo. Odlično je za eliminisanje štetnih toksina iz organizma koji deluju kao alergeni.
Da biste otpušili disajne kanale, u toplu vodu dodajte 2-3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Prekrijte glavu peškirom i udišite paru desetak do petnaest minuta.

Čajno drvo
Eterično ulje čajnog drveta izuzetno je moćan antiseptik, uništava bakterije izazvane alergijama. Povremeno osvežavanje kuće uljem čajnog drveta sprečava pojavu buđi i bakterija koje takođe loše utiču na imunitet.

Pogledajte na koje načine možete koristiti eterična ulja u cilju sprečavanja i ublažavanja alergija.

Aromasprej

Stavite po 20 kapi ulja eukaliptusa i čajnog drveta u bocu sa 0.5l čiste vode. Dobro promućkajte, a zatim ovu mešavinu prespite u bocu sa raspršivačem. Poovremeno osvežavajte prostor, prskajte nameštaj, posteljinu i odeću. Ubrzo ćete primetiti dobre rezultate i postepeno jačanje organizma.

Mast za ublažavanje respiratornih alergija

30ml kokosovog ulja
1 kašika pčelinjeg voska
10 kapi eteričnog ulja nane
10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa

Pomešajte pčelinji vosak i kokosovo ulje tako što ćete ih istopiti na pari, a zatim ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Dodajte eterična ulja i dobro promešajte drvenom kašikom. Prebacite sve u staklenu posudu i ostavite da se ohladi. Ovu mast nanosite na nos i zglobove kad god je potrebno.

Возврат к списку